Landstede Groep
   
Jaargang 3 | Editie 4 | Archief 2015 - 2019
De Stage

‘Geef niet snel op en sta open voor feedback’

Joëlle Brommer (19) is derdejaars student Allround Schoonheidsspecialiste niveau 4 bij Landstede Zwolle. Ze loopt twee dagen per week stage bij Schoonheidsinstituut Joy & Health in Zwartsluis. Hieronder twee vraaggesprekken. Met Joëlle én met haar stagebegeleider Carine Bouwman-Muller.

Joëlle, waarom heb je voor dit bedrijf gekozen? 
‘Het is een mooie grote salon die veel verschillende behandelingen aanbiedt. Het team zag er leuk en gezellig uit en het bedrijf heeft stagiaires veel te bieden.’ 

Hoe lang heb je stage gelopen en hoe lang moet je nu nog? 
In het eerste schooljaar heb ik stage gelopen bij een andere schoonheidssalon. Dit is mijn tweede jaar bij Joy & Health. In mei ben ik klaar.’ 

Wat zijn je taken? 
‘Eigenlijk dezelfde als die van een werknemer. Ik ben de hele dag in de salon te vinden en voer alle behandelingen uit die wij aanbieden.’ 
 
Wat heb je tot nu toe geleerd van je stage? 
‘Enorm veel. Op school leer je natuurlijk wel alle behandelingen, maar dan ben je er nog lang niet. Bij Joy & Health hebben ze me écht opgeleid tot een schoonheidsspecialiste. Ik heb vooral geleerd minder verlegen te zijn, en om heel enthousiast en professioneel met de klanten om te gaan. En natuurlijk word je ook veel beter in alle behandelingen als je ze vaak mag uitvoeren. 

Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt? 
Dat mijn stagebegeleidster terugkwam van haar zwangerschapsverlof en mij niet meer herkende, omdat ik zo erg gegroeid was in alles. Ze hoorde mij vanuit het kantoor tegen klanten praten en kon haast niet geloven dat ik het was. En dat ik een baantje kreeg voor de zaterdagen. Dat is natuurlijk wel een bevestiging dat je het goed doet. 

Is je idee van het beroep veranderd nu je in de praktijk werkt? 
‘Eigenlijk niet. Ik vond het wel veel leuker worden toen ik hier begon met mijn stage en de behandelingen allemaal echt mocht uitvoeren bij klanten. Dat is natuurlijk veel leuker dan het bij je klasgenoten doen. Maar het is precies wat ik ervan verwacht had. Heel leuk en dankbaar werk. 

Welk beroep wil je gaan uitoefenen?  
Ik wil na mijn opleiding geen vervolgstudie gaan doen, dus ik hoop een leuke baan te vinden als schoonheidsspecialiste. 

Welke tip zou je (aankomende) stagiairs willen meegeven? 
Wees enthousiast en professioneel. Als je laat zien dat je het écht wilt, dan stopt een bedrijf ook tijd en energie in jou. Geef niet te snel op, er zijn zo nu en dan vast dingen die je minder leuk vindt, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Sta open voor feedback. Het kan vervelend voelen, maar het bedrijf wil je er alleen maar mee helpen en als je er echt aan werkt, zal je er veel complimenten voor terug krijgen. Ik vond het altijd erg fijn om feedback te krijgen, want dan weet je wat je in het vervolg beter kunt doen. Ik heb er veel van geleerd. Stage hoort er nou eenmaal bij, dus je kunt er maar beter een leuke en leerzame tijd van maken! 

Carine, hoe lang werkt jullie bedrijf met stagiairs, en waarom? 
‘Dat doen we nu zes jaar. We bieden studenten een kans om erachter te komen welk type bedrijf bij hen past en hoe het is om in de praktijk te werken. 

Wat vind je leuk of interessant aan het hebben van stagiairs? 
Het opleiden, coachen en zien groeien van gemotiveerde studenten. 

Zijn er bepaalde zaken die je opvallen? 
Het verschil in niveau 3 en niveau 4. Niveau 4 studenten zijn vaak gemotiveerder, kijken verder dan hun neus lang is en zijn ambitieus. Dat is mijn ervaring. Overigens hebben we ook een aantal ‘pareltjes’ van niveau 3 studenten gehad. 

Wat voegen de stagiairs toe aan het bedrijf? 
Als ze goed en gemotiveerd zijn veel. Soms kan er zelfs een baan uit rollen! 

Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt? 
Dat een stagiaire zó meedraait als een werknemer, prachtig! 

Welke tip zou je (aankomende) stagiairs willen meegeven? 
Werk hard, wees stipt en investeer. Op lange termijn krijg je hier zoveel voor terug!
Vorige
Volgende
1 2 3 4 5 6 7 8