Landstede Groep
   
Jaargang 4 | Editie 4 | Edities
wisselcolumn

Voorverkiezing voor mbo Ambassadeur: twee winnaars en tien toppers!

Robbert Boonk is directeur bij Landstede Harderwijk. Hij was aanwezig bij de voorverkiezing voor mbo Ambassadeurs op woensdag 24 mei op de locatie Dokterspad in Zwolle en schreef een persoonlijk verslag.

Daar sta je dan als kandidaat mbo Ambassadeur. In het theater aan het Dokterspad in het volle licht. De zaal loopt langzaam vol. Zit mijn haar goed? Heb ik toch niet de verkeerde broek aan gedaan en staat mijn mobiel echt wel op stil?
Tien kandidaten. Zeven voor Landstede MBO en drie namens Menso Alting. Soms denk ik wel eens: waarom toch dat onderscheid, maar nu komt het goed van pas. Vanuit onze club gaan er daardoor twee naar de landelijke finale.
 
Stevige jury
André van der Zee, professioneel presentator, stelt eerst de kandidaten enigszins gerust en stelt de jury voor aan het publiek. Onder hen vlogster Cynthia Schultz: ex-Miss Lipgloss, inmiddels beter bekend als Cynthia.nl (wie kent haar niet) en profvoetballer Kingsley Ehizibue van PEC Zwolle, ook talent in Jong Oranje. Huidig mbo Ambassadeur van Nederland, Sil de Weerd, is juryvoorzitter en wordt bovendien ondersteund door Theo Bekker en Thomas van der Staak, twee bobo’s vanuit Landstede. Voorwaar een illuster gezelschap dat deze zware taak op de schouders heeft genomen.
 
Calimero
Het gaat dan ook om een serieuze titel. De landelijke mbo Ambassadeur vertegenwoordigt een jaar lang het mbo in de volle breedte. Wat opvalt, is dat er kennelijk een soort van collectief Calimerogevoel blijkt te zijn onder kandidaten en zelfs bij de juryvoorzitter: ‘Wij zijn niet laag opgeleid, wij zijn praktisch opgeleid.’ Ja, en? Dat weten we toch allang. Laten we dat verdedigen nou eens achter ons laten en uitdragen wat voor een uitstekende, inderdaad praktische, opleidingen we hebben die prima vaklui afleveren. 

Haar tot op mijn heupen
Jennifer, een van de kandidaten, vraagt zich publiekelijk af wie zijn of haar auto zelf kan repareren, wie een lekkende kraan kan verhelpen of wie echt een goede kapper zou kunnen zijn. Precies, die praktisch opgeleide mbo’er! Zonder al die vaklui zou ik in een ondergelopen huis zitten, al mijn diploma’s doorweekt, met haar tot op mijn heupen en geen mogelijkheid om hulp te zoeken omdat mijn auto het niet doet. Laten we ons dat maar eens realiseren! Niks Calimero dus!
 
Rode loper
Enfin, terug naar de avond der avonden. Het publiek komt over een rode loper binnenlopen. Nou ja, rode loper, het was, laten we zeggen, een beetje rozerood. Modern, meneertje en bovendien passend bij deze tijd van genderneutraliteit. Op de dag dat Harvey Weinstein zichzelf aangeeft voor een akelig #MeToo verleden, is dit een uitstekend statement.

Amsterdam eat your heart out
Na de introductie door presentator André en kopman Theo Rietkerk komt er een landelijk bekende Zwollenaar het toneel op. Aïrto, bekend van ‘De Beste Singer Songwriter van Nederland’ en ‘The Voice of Holland’. Nou ja, het toneel opkomen duurde even. Hij stond volgens mij nog even sanitair te hannesen toen hij met luid geklap opgeroepen werd. Maar dat maakte hij ruimschoots goed door zijn fantastische zelfgeschreven en gecomponeerde nummers. Wat een zanger! Amsterdam eat your heart out, this is our man from Zwolle!
 
‘Ik vlog dus ik besta’
Elke kandidaat heeft zichzelf gepromoot via social media. Vooral Instagram, want Facebook is toch al langzamerhand een beetje voor de oudere generatie. En met een vlog natuurlijk. ‘Ik vlog, dus ik besta.’ Tien verschillende kandidaten en dus ook tien verschillende persoonlijkheden. Heerlijk om dat in de vlogs en presentaties terug te zien.

Fanbase
Roosmarijn Dam, JOB voorzitter en student bij Landstede, loodst ons door de social media profielen van elke potentiële ambassadeur. Als co-presentator babbelt ze de kandidaten door hun zenuwen heen. Ze wil weten hoe de tien hun fanbase hebben opgebouwd. Dat varieert van ‘ik zie wel wat er gebeurt als ik niks doe’ tot het inschakelen van vrienden, familie, medestudenten, bekenden en onbekenden en tientallen hashtags. Roosmarijn zou zelf een prima ambassadeur zijn maar heeft het druk met JOB, een mooie meter t.b.v. beter. Prima job, meid.
 
Bakkie aardbeien
Terug naar de kandidaten. Van seizoensgroenteboer tot reddingsbrigade en van spreekbuis van autisten tot leisureman in Walibi. Prachtige variatie die zo mooi weergeeft dat het mbo echt ruimte biedt voor ieders talenten. Achter elke kandidaat schuilt een eigen verhaal. Zo is Erik Jan, de seizoensgroenteboer, ondernemer geworden omdat hij een tweede prijs heeft gewonnen in een lokale wedstrijd voor ondernemen in de polder. Na deze avond duikt hij snel zijn bed in, want morgen wachten er nog 200 bakjes aardbeien die aan de man gebracht moeten worden. Als het aan mij had gelegen, had hij een deal met de organisatie gemaakt en het hele publiek een bakkie meegegeven. Betere reclame krijg je nooit meer Erik Jan, en je had morgen kunnen uitslapen.
 
Pittig verhaal
Matthew vertelde op verzoek zijn verhaal. Pittig, heel pittig. En toch staat hij daar als trotse kandidaat. Voor velen is het leven een gestadig rijdende trein waardoor je redelijk relaxt je leven leidt. Soms even een beetje oponthoud, maar zonder al te veel gekkigheid. Niet voor Matthew. In zijn trein trok er regelmatig iemand aan de noodrem en schudde alles door elkaar. En soms stond hij ergens op een perron en wist dan even niet welke trein hij nemen moest. Maar al die gekkigheid ten spijt, staat hij hier als kandidaat. Complimenten Matthew! Misschien vandaag niet gekozen tot ambassadeur, maar jij hebt zelf gekozen voor een dapper pad. Een prima opleiding en een mooie toekomst.
 
Herrie voor tien
Kandidaat ambassadeur Bart blijkt niet alleen goed van de tongriem gesneden te zijn, hij kan bovendien ook nog zingen. Een mbo lied nog wel. Presentator André laat zich verleiden en geeft Bart het podium. Niks mis mee. Goede muziek en prima entertainment. Bart is de enige die een eigen fanclub heeft meegenomen. Docenten, coach en een paar vrienden. Ze maken herrie voor tien en dat is prima. Had elke kandidaat maar zo’n fanclub. Want dat is wel even een puntje.

Kom op zeg!
Alle aanwezigen zijn mbo-fan, dat is wel duidelijk. Maar waar zijn die andere tweeduizend medewerkers van Landstede en Menso Alting? Waar zijn die andere elfduizend studenten? Aan het enthousiasme van de afdeling communicatie heeft het niet gelegen. Die hebben er echt een feestje van gemaakt en hebben er alles aan gedaan om het groots te laten zijn. Complimenten! Maar de volgende keer moeten we het PEC Zwolle stadion afhuren, wat mij betreft. Geen excuus van ‘ik wist het niet’ of ‘mijn schoonmoeder is jarig’, in 2019 moet Zwolle platliggen voor deze verkiezing. Politie-escorte voor de kandidaten en KPN plat door het telefonisch stemmen. Kom op zeg, het is ook jouw mbo! 
 
And the winner is…..
Uiteindelijk komen er twee winnaars uit de bus van de jury: William Deen voor Landstede en Linde Schaeffer voor Menso Alting. Prima kandidaten, niks mis mee. Daar gaan we nog veel van horen. In november is de landelijke verkiezing. William liet in zijn vlog zijn vrienden voor hem praten, maar dat leverde niet veel op. Humor meneertje, maar laten we die serieus nemen. Met veel supporters maakt hij een grotere kans. Met bussen ernaartoe dus, stel ik me zo voor. Ook voor Linde natuurlijk, die ons haar enorme achtertuin liet zien in haar vlog. Of was het nou toch een prachtig papaverveld op vakantie? Maakt niet uit, zij staat haar mannetje, waar dan ook.
 
Toch ambassadeur
En dat geldt ook voor Markus, een spijtoptant van 39 die zijn leven een rigoureuze draai gaf door opnieuw te gaan studeren en koos voor een mooie mbo-opleiding in BBL-vorm. De Care Academie, persoonlijk onderwijs in een vernieuwend jasje. Markus, zijn naam verraadt het al, komt uit Duitsland, heeft hier de liefde gevonden en nu dus ook de juiste studie. Duitsers hebben geen humor, hoor je wel eens. Nou Markus wel gelukkig. Lekker droog en met een charmant hakkeltje in zijn spraak. Niet gewonnen, maar toch een ambassadeur wat mij betreft.

Dat geldt trouwens ook voor Micha. Is zelf autistisch en draagt uit dat juist autisme af en toe best een voordeel kan zijn. Hij zou minstens zo graag ambassadeur van autisten willen zijn als dat hij het voor het mbo wil zijn. Micha, mijn stem heb je. Door mensen zoals jij wordt de wereld hopelijk een beetje begripvoller voor mensen met een beetje extra. Mensen die niet zijn zoals 90% van de wereld is. So what.
 
Redden
We hadden er toch tien? Precies, laten we Lambert en Emma niet vergeten. Lambert is al student ambassadeur binnen Landstede en gaat het maken in de logistiek. Maar bovenal is hij helemaal gek van de reddingsbrigade en als lifeguard redt hij mensen uit het water als het moet. Emma, zeventien jaar, verliefd, sportief en bezig met verpleegkunde, redt ze in het ziekenhuis. Maar vanavond even niet. Vanavond presenteren zij zich allebei uitstekend. Net geen ambassadeur geworden, maar ze komen er wel.
 
We hebben tien winnaars gezien
Het ging er uiteindelijk niet over of het haar goed zat en of de broek oké was. We hebben tien stevige kandidaten gezien die elk een geschikte ambassadeur zouden kunnen zijn. De een ideaal voor het mbo, de ander voor autisme en weer een ander voor de Care Academie, waar hij een nieuwe toekomst aan het vinden is. Lambert misschien voor de reddingsbrigade en toch ook binnen Landstede als ambassadeur. Mooie mensen, mooie verhalen en een heel mooie avond. Met nog een lichte snik in het hart van het prachtige Home van Aïrto gaan we naar huis. We hebben twee winnaars voor de landelijke competitie, maar we hebben tien toppers gezien.
Vorige
Volgende
1 2 3 4 5 6 7 8 9