Landstede Groep
   
Jaargang 3 | Editie 5 | Edities
< >

Leren en genieten op het Bevrijdingsfestival

De afgelopen jaren ging derdejaars student Allround DTP’er Luis Miguel als toeschouwer naar het Bevrijdingsfestival om er foto’s van artiesten en feestgangers te maken. Dit jaar had hij als vrijwilliger een heus Pers & Media bandje om zijn pols. Hij beschrijft zijn ervaringen.

Het is 5 mei, Bevrijdingsdag. Veel mensen zijn op weg naar hun werk, maar er is ook een groep mensen die ervoor moet zorgen dat alles in goede orde verloopt tijdens het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Er worden namelijk, zoals elk jaar, weer veel mensen verwacht.

Zoveel mensen

Het is mijn rol om sfeerfoto’s te maken van artiesten, bezoekers en het evenemententerrein. Samen met meer dan duizend vrijwilligers ben ik aan het werk. Ik had nooit gedacht dat er zoveel mensen aan zo’n festival meehielpen. ‘s Ochtends vroeg zie ik dat iedereen nog druk in de weer is. De allerlaatste zaken worden afgerond en langzamerhand komen de eerste bezoekers. Alles verloopt nog volgens planning. Om 11.00 uur start het festival dan echt met de fakkel die aangestoken wordt. Het Bevrijdingsfestival 2017 is geopend

Tien minuten fotograferen

Elke eerste tien minuten van ieder optreden op het hoofdpodium, mag ik samen met de anderen van Pers & Media foto’s maken. Na die tien minuten worden we uit het persvak gestuurd. Zelf ben ik vooral bij het hoofdpodium, maar ik ga ook met andere studenten van Landstede op pad. Alle studenten die vrijwillig meewerken, hebben een opdracht meegekregen vanuit school, waarin staat wat ze precies moesten doen. Zo zijn er studenten van de opleiding AV-Specialist die verantwoordelijk zijn voor de livestream en de liveregistraties. Andere studenten, zoals van de opleiding Evenementen en Organisatie helpen mee met opbouw. Kortom, studenten van Landstede MBO kom je over het hele festival tegen.

Sluiproutes

Vrijwilliger zijn brengt heel wat voordelen met zich mee. Naast dat ik vooraan bij het podium mag fotograferen, zijn er sluiproutes waar ik als vrijwilliger langs mag op vertoon van een Pers & Media bandje. Ook mag ik gratis én met voorrang in het reuzenrad. Hier heb je een heel mooi uitzicht over het terrein, een betere plek kan je niet hebben. Voor het eten en drinken hoef ik niet dik voor te betalen of lang voor in de rij te staan. Alcohol is natuurlijk uitgesloten, want ik ben aan het werk. Maar wat is er nou mooier dan het festival van zo dichtbij bij mee te maken, bekende artiesten te kunnen spreken en live zien optreden van twee meter afstand?

Oog in oog

Zo sta ik bijvoorbeeld oog in oog met Yesser Roshdy, ook bekend als Yes-R. Een bekende Nederlandse rapper die ook voor groot publiek zingt. Met hem maak ik een praatje en kan vervolgens een aantal foto’s van hem samen met andere artiesten maken. Na een kort foto moment neemt hij weer afscheid. Ik kan nu zeggen dat ik met hem gesproken heb en dat blijft een gaaf idee.

Groepsband

Naast deze ervaring heb ik ook een andere ervaring opgedaan, namelijk dat mensen op zo’n dag als deze een grote groepsband hebben. Iedereen trekt met elkaar op en voor een fotograaf is dit natuurlijk een mooi moment om groepsfoto’s te maken, want mensen willen op zo’n dag sneller een foto dan normaal. Het is voor de meesten een leuke herinnering die ze vervolgens delen op social media. Een paar groepfoto’s staan op Instagram met mijn naamtag erbij. Dat blijft een leuk idee.

Al met al heb ik ervan genoten. Het was een drukke dag waarin ik heel wat kilometers heb gelopen over het terrein. Het was ook een leerzame dag, waarin ik veel heb geleerd over hoe het er achter de schermen bij een festival aan toe gaat. Als ze me zouden vragen of ik volgend jaar weer vrijwilliger wil zijn, zijn dan is hierbij mijn antwoord: ja!

Bovenaan deze pagina staan nog meer foto's van Luis Miguel. 
Vorige
Volgende
1 2 3 4 5 6 7 8 9