Landstede Groep
   
Jaargang 4 | Editie 5 | Archief 2015 - 2019

Docententeam Krijtje FC is ‘bloedfanatiek’

Docenten van het CCC en van TalentStad spelen zaalvoetbal onder de naam Dozend/Krijtje FC. ‘Belangrijk is het natuurlijk niet, maar we zijn wel bloedfanatiek.’ Een wedstrijdverslag.

Het affiche van deze woensdagavond is veelbelovend. In de Koos Alberts-zaal van de WRZV-hallen treedt Krijtje FC aan tegen KPS Steigerbouw. Steigerbouwers dus. De WRZV-Hoofdklasse-kampioen van vorig jaar heeft niemand minder dan Ricardo Visscher in de gelederen. De 21-jarige sterspeler is weer van de partij na zijn voortijdige terugkeer uit Thailand, waar hij de verleider uithing in het RTL-programma Temptation Island.

Pech voor team Krijtje FC, dat als subtopper wankelmoedig standhoudt in de branding van een blessuregolf. Nico (geen docent), dit seizoen koploper in het statistiekenklassement met 19 goals en 20 assists, zit aan de kant met chronische hakpijn. Naast hem op de houten bank heeft Michiel Kruiswijk (LO-docent TAK) plaatsgenomen, herstellende van een operatie aan de kruisband. Ze zijn er voor de morele support.

Kern van zeven spelers

‘De jaren beginnen te tellen’, vertelt Gerjos Weelink (Docent Frans, CCC), oprichter van Krijtje FC en verantwoordelijk voor het bijhouden van de teamstatistieken (alle Krijtje FC-goals en -assists staan in Excel). ‘Hoewel we een kern van zeven spelers hebben en daaromheen nog een aantal vaste invallers, wordt het steeds lastiger om een volwaardig team te formeren, ook al omdat we tegenwoordig op maandag- én op woensdagavond voetballen. Vanavond hebben we met moeite zes man bij elkaar.’

Dat was negen jaar geleden wel anders. Gerjos: ‘Toen waren we twintigers die graag wilden voetballen, maar geen zin hadden in zaterdagmiddagwedstrijden op modderige achterafvelden tegen pak ‘m beet Noord Veluwse Boys 3. Een zaalcompetitie op een doordeweekse avond leek ons leuker, praktischer.’ Krijtje FC begon in de tweede klasse, werd drie jaar achter elkaar kampioen en speelt sindsdien nog steeds hoofdklasse.

‘Je leert elkaar beter kennen en waarderen’

De jonge docenten van toen zijn nu bijna veertigers; het zaalvoetbal op de woensdagavond bleek en bleef een schijnbaar pretentieloos verzetje, een moment in de week om te ontladen en op te laden door samen tegen een bal te trappen. Johan Kramer (Docent Nederland, TalentStad), keeper en medeoprichter van Krijtje FC: ‘We zijn allemaal bloedfanatiek, maar doen vooral alsof het allemaal niet zo belangrijk is. Het is goed om je collega’s binnen een andere dan de werkcontext mee te maken. Zo leer je elkaar beter kennen en waarderen.’

Dat beter leren kennen, gebeurt ook op de jaarlijkse Duitslandtrip die de voetballende docenten maken. Elk voorjaar wordt een weekend geprikt om een voetbalwedstrijd in de Duitse Bundesliga te bezoeken. Recent reisde Krijtje FC af naar Bremen voor de jaarlijkse portie authentieke voetbalsfeer, inclusief bier en bratwurst. Een Zwolse vlag met daarop de naam van ex-PEC-speler Niklas Moisander, ging mee de tribunes van Werder Bremen op.

‘Hou het compact’

Van het Weserstadion in Bremen terug naar de Koos Alberts-zaal. Een warme frituurlucht verraadt de kantinespecialiteit - blokjes frikadel - van WRZV-huismeester Arie. ‘Vooral niet achter komen.’ ‘Druk zetten met zijn allen’ en ‘Hou het compact’, zijn enkele van de oppeppende gemeenplaatsen vooraf. Aan de zijlijn wacht de scheidsrechter van dienst, een krasse zestiger die voor een tientje per wedstrijd spelleider is.

Het gevaar komt vandaag van twee spelers, de atletische en technisch vaardige nummer acht en van nummer zeven, de eerdergenoemde Ricardo, bijgenaamd Rico. Vanaf de bank klinkt onophoudelijk opgewonden: ‘Haal die zeven eraf’. Dat is Michiels voor: ‘Stel je zo op dat Rico niet aan de bal komt.’ Diezelfde Ricardo schopt na tien minuten Krijtje-speler Marcèl de Ruiter (LO-docent TalentStad) over de zijlijn.

Man van de wedstrijd

De mannen van Krijtje FC - veelvuldig winnaar van de Fairplay-award - reageren beheerst en Marcèl krabbelt weer op. Even later strompelt keeper Johan met een verstuikte enkel naar de zijlijn. De blessure wordt met een zak ijsblokjes geneutraliseerd, zo ook het gevaar dat Rico heet. Want na een stroeve start en twee keer twintig minuten voetbal, is het gewoon 6-3 voor Krijtje FC. Nick heeft goal 1016 in de clubannalen geschoten, Youri (beiden zijn geen docent) is met vijf assists en een goal man van de wedstrijd geworden.

‘Doen we nog een frikadelletje?’

Tijd voor opluchting, douche en een blik bier in de kleedkamer, waar Gerjos op een papiertje de uitslag schrijft en een selfiestick pakt, waarna het hele team voor de wekelijkse teamfoto poseert. De wedstrijd wordt luchtig nabesproken; beschikbaarheid voor de volgende wedstrijd gecheckt en Erik-Jan Stegeman (LO-docent CCC) stelt even gebruikelijk als retorisch de vraag: ‘Boys, doen we nog een frikadelletje?’
Vorige
Volgende
1 2 3 4 5 6 7 8 9