Landstede Groep
   
Jaargang 2 | Editie 1 | Archief 2015 - 2019
< >

Fotoserie De Conciërge

Conciërge Henk Hammer plukt net een leerling uit de gang. De 800 leerlingen op TalentStad in Zwolle kent hij allemaal van gezicht en dit meisje stond op zijn lijst, omdat ze zonder reden absent was. De leerlinge schiet in de verdediging en wijdt het aan de app waar haar rooster verkeerd in was weergegeven. Haar woorden klinken zeker, maar haar ogen schieten alle kanten op.

Henk kent dit excuus en legt haar rustig uit dat ze zelf ook wel weet dat ze het rooster niet op de app moet bekijken, maar op de schermen die in school hangen. Hij stuurt haar weg met een waarschuwing. ‘Laten zien dat je er bovenop zit, maar confrontatievermijdend werken, zo houd je de sfeer in de school positief.’

Op de opleiding voor Lager economisch en Administratief Onderwijs, de voorloper van Talenstad, leerde hij 35 jaar geleden het vak van een decaan die met pensioen ging. Henk was elektromonteur en wilde conciërge worden voor de baanzekerheid en omdat hij het leuk vond om met kinderen te werken. De vakanties waren mooi meegenomen.

De decaan leerde hem boven de kinderen te staan, maar toch een goede sfeer te behouden. Henk is in al die jaren nooit ziek geweest en zijn baan is er alleen maar leuker op geworden, juist omdat er in de loop van de jaren een betere organisatie kwam. Mensen met kennis van zaken op de juiste plekken. ‘Leerlingen hebben nu goede aansluitende roosters en weten wat ze in een tussenuur kunnen doen. Dat voorkomt rondhangen en brengt rust en regelmaat met zich mee. Dat uit zich direct in een plezierig schoolklimaat.’

De leerlingen lopen regelmatig bij hem binnen. De een voor een aspirientje, de ander voor een prikker om het schoolplein op te ruimen. Dat laatste is geen strafmaatregel. Henk vraagt leerlingen als vrijwilliger om het schoolplein vrij te houden van zwerfafval. Als dank trakteert hij ze op een reep mars of een colaatje. Het is een aardigheidje, maar zo leren ze hun eigen troep op te ruimen.

Uiteraard krijgen leerlingen ook wel eens straf. Iedereen kan een lekke band krijgen, maar aan één blik heeft Henk genoeg om te zien wat voor vlees hij in de kuip heeft. Hij hoort nogal eens wat over gezinnen waarbij het niet lekker loopt. Hij houdt rekening met hun thuissituatie, maar zijn werk mee naar huis nemen, dat is nog nooit gebeurd.

Bekijk hier andere afleveringen in de serie De Conciërge:
Vorige
Volgende
1 2 3 4 5 6 7 8