Landstede Groep
   
Jaargang 2 | Editie 2 | Archief 2015 - 2019
Het Recept

Recept: maak je eigen kroket

Opleidingsrestaurant Gerecht & Land presenteert in ZinMag bijzondere gerechten en hapjes die je zelf kunt maken. Bij Gerecht & Land werken studenten uit het eerste, tweede en derde leerjaar. De studenten die de opleiding tot kok volgen, koken. De gastheren/gastvrouwen serveren de gerechten en de wijnen. De docent is vooral de coach/leermeester die de praktijkervaringen van de studenten begeleidt.

Ingrediënten

  • 500 gram runderlappen
  • 500 gram uien
  • 75 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 5 dl bouillon (rundvlees)
  • 1 el azijn
  • 1 laurier blad
  • Maizena
  • 3 kruidnagels
  • 100 gram mesclun (is een vakterm voor gemengde salade)
  • Mosterddressing ( naar behoefte)
  • Anglaise (eiwit, bloem en paneermeel en eventueel gehakte peterselie) voor het paneren van de kroket
  • Zout en peper

 

Gereedschappen

  • Roestvrijstalen mengkom
  • Bakpan
  • Platte schaal

 

Bereidingswijze

  • Snij het vlees in gelijke stukken, maar niet te groot.
  • Snij de uien in halve ringen.
  • Voeg een klontje boter toe in de warme pan.
  • Bak het vlees mooi bruin en voeg de uien toe.
  • Bak deze in ongeveer 5 minuten mooi bruin.
  • Voeg de bloem en wat bouillon toe tot er een binding ontstaat.
  • Voeg, als de ‘saus’ gebonden is, de azijn, de laurier en de kruidnagel toe.
  • Laat het sudderen tot het vlees gaar is.
  • Verwijder na ongeveer 2 uur, als het vlees uit elkaar valt, de laurier en de kruidnagel.

  • Bind de hachee nog verder met maïzena. Meng hiervoor een eetlepel maizena met water tot een papje - kijk bij het toevoegen hoe de dikte wordt. Dit gaat op gevoel en op het oog). Het moet erg dik zijn. In het vak heet die massa salpicon.

  • Giet alles in een platte schaal en laat het afkoelen. (In een platte schaal koelt het sneller af).
  • Modelleer de kroket in de gewenste vorm.
  • Paneer de kroket twee keer voor een krokante korst. Zie hiervoor de uitleg van deze video.
  • Koel de kroket terug in de koeling. Je kunt hem ook in de vriezer bewaren.
  • Maak de mesclun aan met wat mosterddressing (naar behoefte).

  • Frituur de kroket in olie op 180 graden Celsius. De mooiste olie is arachideolie, maar het kan ook in gewoon frituurvet. Bak tot de korst bruin is.
  • Maak het bord op met de mesclun, wat nootjes en eigen creativiteit.
  • Leg de warme kroket op het bord en serveer.



Vorige
1 2 3 4 5 6 7 8 9