Het recept
Recept: Varkensschouder met meiknol
Opleidingsrestaurant Gerecht & Land presenteert in ZinMag bijzondere gerechten en hapjes die je zelf kunt maken.
Bij Gerecht & Land werken studenten uit het eerste, tweede en derde leerjaar. De studenten die de opleiding tot kok volgen, koken. De gastheren/gastvrouwen serveren de gerechten en de wijnen. De docent is vooral de coach/leermeester die de praktijkervaringen van de studenten begeleidt.
Bereidingstijd: circa 1,5 uur
Ingrediënten voor 5 tot 6 personen
- Varkensschouder van ca. 1,2 kg
- 700 gram aardappelen (roseval)
- 3 chorizo worst
- 600 gram meiknol
- 2 flesjes Lentebok
- 2 bollen knoflook (schoongemaakt)
- 100 gram crème fraîche
- 50 gram sjalotten, fijngesnipperd
- 2 takjes tijm
- 0,5 liter runderbouillon
- 1 liter groentebouillon
- Zout en peper
- Olijfolie
Benodigdheden
- Roestvrijstalen mengkom
- Snijplank
- Keukenmes
- Vleesthermometer voor de kerntemperatuur
- Braadslee
- Pan
- Bolzeef
- Garde (voor het deglaceren)
Bereidingswijze
- Bind het vlees op met keukentouw of haal een netje bij de slager. Bekijk de instructievideo
- Laat de olijfolie heet worden en fruit het vlees aan beide kanten mooi bruin aan in de braadslee.
- Voeg de sjalot, knoflook en tijm toe (houd wat gesnipperde sjalotjes over voor verderop in het recept).
- Licht aanfruiten en deglaceren met de lentebock en de runderbouillon. Bekijk de instructievideo
- Laat het geheel op 70 graden Celsius langzaam gaar worden in de voorverwarmde oven tot het vlees een kerntemperatuur rond de 70 graden heeft bereikt.
- Voeg ca. 15 minuten voor het einde de gesneden chorizo toe.
- Schil en snijd de meiknol (houd gelijke stukken aan i.v.m. de garing) en blancheer de meiknol. Kook het dus niet helemaal gaar, maar houd er nog een beetje beet in.
- Snijd de aardappelen in plakken van 0,5 cm dik.
- Fruit de overige sjalotjes aan in een aparte pan, en voeg de aardappelen toe met 1 dl groentenbouillon.
- Laat de aardappelen gaar worden in de bouillon (ze mogen niet kapot gaan) en giet af.
- Vang, als het vlees gaar is, het vocht op uit de braadslee op en zeef het door een bolzeef.
- Houdt het vlees warm door het in aluminiumfolie te wikkelen.
- Warm de gezeefde saus op en voeg de crème fraîche toe. Breng op smaak met seizoenskruiden (salie, rozemarijn, tijm).
- Maak het bord op en serveer het gerecht.
Eet smakelijk!