Landstede Groep
   
Jaargang 2 | Editie 1 | Archief 2015 - 2019

Cup-a-Soup-moment verdwijnt

Een greep uit het nieuws van afgelopen weken: docenten branden relatief snel op en een docente klaagt haar schoolbestuur aan omdat ze te veel onbetaald werk moet doen. Het is het einde van het gezellige Cup-a-Soup tijdperk. 16.00 uur was het vaste moment waarop we allemaal echt niet meer verder konden werken en samen soep gingen eten. Bedacht door een reclamebureau voor Unilever in een tijd van werkdagen met een duidelijk begin en eind.



Internet, e-mail, smartphone, zzp, korte contracten, 24-uurs economie: hierdoor is er geen duidelijk begin en eind aan een werkdag. E-mail, socialmedia en nieuws check je bij je ontbijt. Informatie die jezelf denkt op te zoeken zoekt steeds vaker jou op dankzij je dataprofielen. Unilever houdt de klok nog even op 16.00 uur, maar de trend is duidelijk: werk en privé zijn niet meer gescheiden.

Voor sommigen is het een nieuwe vorm van slavernij: altijd beschikbaar moeten zijn. Voor de ander is het een grote vrijheid: zelf je tijd indelen en afgerekend worden op je prestaties in plaats van je aanwezigheid. Een bedrijf als Netflix geeft niet voor niks een onbeperkt aantal vrije dagen: het gaat om je opbrengst, niet om je fysieke aanwezigheid.

Voor een docent is dat natuurlijk onmogelijk op dit moment, daar is aanwezigheid en een hoge output een vereiste. Maar ook dat kan veranderen door ICT en media. De eerste robotdocent is al gesignaleerd in Nederland (zie in deze editie Onderwijs in het nieuws). Voor nieuwe docenten is het ook zonder al deze veranderingen al moeilijk het hoofd boven water te houden. In de eerste jaren is de uitval groot in vergelijking met andere beroepen. In onze tweede podcast gaan we hier dieper op in en kijken ook naar oplossingen.

Als opwarmer voor die serieuze podcast staat hieronder een ouderwets sterk (echt gebeurd) en grappig verhaal van Joep van Deudekom. Je speelt podcast af door op de oranje playknop te klikken.

In deze editie introduceren we de nieuwe fotoserie De Conciërge. Een school kan niet zonder. De wereld mag dan snel veranderen, maar zolang er scholen zijn, zal ook de conciërge er zijn. Het is de menselijke steunpilaar van elke school en dat mag wel eens belicht worden.

 




Volgende
1 2 3 4 5 6 7 8