Landstede Groep
   
Jaargang 2015 | Editie 6 | Archief 2015 - 2019
De Favorieten van...

De Favorieten van Jesper van der Vegt

Jesper van der Vegt (43) is 12 jaar docent bij VMBO Harderwijk. ‘Ik ben begonnen met handvaardigheidstechniek, maar godsdienst is nu mijn hoofdvak.' Hij bespreekt zijn favoriete film, app en boek.

'Dat er hoop is, is voor mij de kern. Als je godsdienst niet persoonlijk weet te maken is het een nutteloos en saai vak. Ik hoop dat mijn lessen iets over het leven van de leerlingen zegt; iets dat leerlingen raakt. Overtuigen kan ik ze niet, ik wil ze vooral aan het denken zetten. Ik heb iets bijzonders om over te praten en wil ze daarvan laten proeven.'

The Passion of the Christ

'Er zijn helaas weinig goede christelijke films. Overigens is deze film niet als christelijke film bedoeld. Het is behoorlijk bloederig en gewelddadig. Toen ik de film voor de eerste keer zag, besefte ik dat ook ik oorzaak ben van Jezus’ lijden. Dat raakte mij enorm. Ik was op dat moment heel dankbaar voor wat Jezus voor mij heeft gedaan, terwijl ik het verhaal al veel vaker had gehoord en gelezen.

Acteur Mel Gibson (o.a. Lethal Weapon, Braveheart, red.) heeft de film geregisseerd en zijn hand is letterlijk te zien; het is zíjn hand die de spijkers door de handen van Jezus slaat. Het knappe van de film vind ik de flashbacks met daarin de wonderen en de dingen die Jezus gezegd heeft. De ene mens werd gegrepen door Jezus en anderen haatten hem om zijn goedheid. Die goedheid laat ook je eigen slechtheid zien en dat is beslist niet fijn. In die zin is er in 2000 jaar niets veranderd. De een ontdekt Jezus en wil er niets mee te maken hebben en de ander ziet direct in dat hij Jezus nodig heeft.'

YouVersion  

YouVersion_APP.jpg

‘In de app YouVersion kun je de Bijbel in verschillende talen lezen. Zo las ik hierop de Zweedse versie, mijn moeder is Zweeds, vandaar. En de afgelopen twee jaar heb ik de Engelse vertaling gelezen. De basis is natuurlijk hetzelfde, maar ik vind het mooi om net andere accenten te ontdekken. Bovendien is een vertaling ook maar een vertaling en bijvoorbeeld tijdgebonden.

Er zit ook een leesplan in de app. Zo kun je de Bijbel binnen een jaar lezen of op chronologische volgorde. Ik lees meestal losse stukken en niet chronologisch. Je kunt ook elke dag de tekst van de dag krijgen. Vaak zijn die teksten erg raak.

Er is geen boek dat zoveel invloed op mijn leven heeft gehad als de Bijbel. Ik heb geen favoriet verhaal, maar de persoon waar ik mijzelf het meest in herken is Petrus. Ik ben zelf ook haantje de voorste en als er iets spannends is, dan wil ik het graag doen. Iets wat me de laatste 10 tot 15 jaar steeds weer opvalt, is dat God mij persoonlijk op het oog heeft.’

 Meer over de app YouVersion


Moderne wetenschap in de Bijbel 

ben_hobrink.jpg

‘Dit boek is geschreven door mijn schoonvader Ben Hobrink. Het was een aantal jaren het best verkopende christelijke non-fictieboek in Nederland. 

Ik heb altijd een fascinatie gehad voor natuur en wetenschap. Ben Hobrink probeert niet te bewijzen dat de Bijbel waar is, maar hij laat, bijvoorbeeld op het gebied van voeding en hygiëne, wel zien dat het ook wetenschappelijk juist is wat erin staat. Daaruit blijkt dat God ons welzijn op het oog heeft, en geen regels geeft om de regels. Het is niet voor wetenschappers geschreven, maar het zet mensen wel aan het denken.

Ik gebruik het boek soms ook in de les. Ik zeg dan niet dat de evolutietheorie niet waar is, maar ik wil leerlingen een keuze leren maken. Vaak gebruik ik het voorbeeld van de Grand Canyon en leg uit hoe het wetenschappelijk ook mogelijk is dat dit in maanden is ontstaan in plaats van miljoenen jaren. Er zijn recente voorbeelden zoals de “mini-grand canyon” Burlingame Canyon in Washington. Die is begin vorige eeuw in zes dagen ontstaan.

De Bijbel is geen sprookjesboek en dat blijkt ook wel uit allerlei onderzoeken van de afgelopen 50 jaar. Ik vind het leuk om leerlingen uit te dagen en aan het denken te zetten.’
Vorige
Volgende
1 2 3 4 5 6 7 8 9