Landstede Groep
   
Jaargang 3 | Editie 3 | Archief 2015 - 2019
De Stage

‘De stagiair ervaart de praktijk als een compleet andere tak van sport’

Fenanja Boeve (23) is derdejaars student Bouw & Architectuur bij Landstede MBO in Harderwijk. Ze loopt vijf dagen per week stage bij Bert Franken Ontwerp & Realisatie in Hierden. Hieronder twee vraaggesprekken: een met Fenanja én een met haar stagebegeleider: websitebeheerder Pauline Korevaar.

Fennanja, waarom heb je voor dit bedrijf gekozen? 
‘Het is gespecialiseerd in het ontwerpen van complete interieurs en dat is waar mijn interesse naar uitgaat. 

Hoe lang heb je stagegelopen en hoe lang moet je nu nog? 
Dit is mijn eerste week van de twintig weken in totaal.’ 

Wat zijn je taken? 
Ik help mee met het tekenen van ontwerpen en maak voor de klant een sfeerimpressie van het ontwerp. Als klanten in de studio komen, luister ik goed naar hoe mijn stagebegeleider ze helpt en adviseert. Hier kan ik veel van leren.   

Wat heb je tot nu toe geleerd van je stage? 
Dat je altijd goed moet luisteren naar een klant, zodat je hun precieze smaken en wensen leert kennen. En dat je best wel buiten de hokjes mag denken.  

Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt? 
We zijn deze week op bezoek geweest bij een klant die zijn hele huis heeft laten inrichten door Bert Franken Ontwerp & Realisatie. Het is erg leuk om te zien hoe het van papier naar de werkelijkheid is gegaan.  

 Is je idee van het beroep veranderd nu je in de praktijk werkt? 
Nee niet echt.’  

Welk beroep wil je gaan uitoefenen?  
Dat weet ik nog niet precies. 

Welke tip zou je (aankomende) stagiairs willen meegeven? 
Kies een stageplek die jou het beste de antwoorden geeft op wat je wilt. En die een zo breed mogelijk gedeelte van jouw vakgebied laat zien. Zo kun je overal wat van meekrijgen.  

Pauline, hoe lang werkt jullie bedrijf met stagiairs? 
Wij zijn 20 jaar in Harderwijk gevestigd geweest met ons bedrijf en hebben daar stagiaires in allerlei functies gehad. Sinds 2015 hebben we stagiaires van de opleiding MBO Bouw & Architectuur van Landstede. 

Wat vind je leuk of interessant aan het hebben van stagiairs? 
Stagiaires houden je bedrijf jong en scherp, je wordt bevraagd bij wat je doet, hoe je het doet en waarom zo. Ook is het doorgeven van je kennis en ervaring een groot goed om te mogen doen. 

Zijn er bepaalde zaken die je opvallen? 
‘Stagiaires vinden het lastig om de opgedane schoolkennis in de praktijk te brengen. De stagiair ervaart de praktijk als een compleet andere tak van sport, “dat leer ik niet op school.” Pas na een aantal weken stage met de leerdoelen van de opleiding erbij, valt langzaam het kwartje: “Oh, daar gaat het om.” Interactie tussen school en bedrijven is van wezenlijk belang om een goede stageplaats te creëren en om de stagiair tot zijn recht te laten komen. 

Wat voegen de stagiairs toe aan het bedrijf? 
De vaardigheid met tekenen, uitzoekwerk en inbreng in het algehele proces maakt dat we samen met plezier ons werk doen.  

Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt? 
Het bedrijf binnenkomen en onze stagiair met flair en verve een klant zien ontvangen en zelfstandig deze uitstekend van informatie voorzien.  

Welke tip zou je (aankomende) stagiairs willen meegeven? 
Maak werk van het kennismakingsgesprek, hierna weet je al of het een goede plek voor je is. Durf ook nee te zeggen als het niet het juiste is voor jouw ontplooiing.  
Vorige
Volgende
1 2 3 4 5 6 7 8