Landstede Groep
   
Jaargang 3 | Editie 3 | Archief 2015 - 2019
wisselcolumn

Docentencolumn: ‘Neem Pipi als voorbeeld’

Ingrid de Ruiter (45) is docent aardrijkskunde op het Vechtdal College in Ommen, coördinator vwo+ en MR-lid. Ze moedigt haar leerlingen aan nieuwe dingen te doen.

Als kind was ik altijd wel een beetje jaloers op Pipi Langkous. Pipi met haar lef, haar zelfvertrouwen en het feit dat ze nooit problemen, maar altijd oplossingen zag.  

Als coördinator vwo+ bij ons op school heb ik vaak ontwikkelgesprekken met leerlingen uit de bovenbouw vwo. Ik zie leerlingen vaak (liever) kiezen voor het ‘bekende’. Nét die activiteit volgen die ze al eerder gedaan hebben en waarvan ze al weten dat ze het kunnen. Ze willen graag verbredende/verdiepende activiteiten doen, maar dan wel graag met een basis waarmee ze bekend zijn. Voor relatief onbekende activiteiten - zoals bijvoorbeeld debatteren en dan vooral de bijbehorende wedstrijden - is het lastig kandidaten te vinden. Leerlingen vinden het vaak ‘eng’ en zijn bang om fouten te maken. ‘Maar mevrouw, stel je eens voor dat ik een fout maak, dan gaan ze vast lachen, hoor ik dan vaak. Hoe fijn zou het zijn om voor nieuwe dingen niet meer zo’n angst te voelen. Dat je zonder die angst gaat experimenteren en ondervinden. 

Tijdens die gesprekken probeer ik het om te draaien. Lastig hoor! Want meestal is de afkeer diepgeworteld. Maar stel je eens voor: Pipi wordt je voorbeeld. ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan’ als lijfspreuk. Het moedigt je aan om nieuwe dingen te doen. Ook al weet je dat het niet kan lukken. Niet ‘afraid to fall’, maar ‘I can fly’. Alleen het benoemen dat fouten maken niet bestaat en dat je vooral met lef en optimisme over je eigen kunnen moet leven, kan al bepalen dat je anders naar de wereld (en naar de verdiepende/verbredende activiteiten) kijkt. 

Op school zitten we nu midden in de selectieprocedure voor een interculturele uitwisseling met India. Al enkele jaren komen leerlingen van een school uit Mumbai naar onze school in Ommen. Onze leerlingen vangen deze leerlingen thuis op. In november van hetzelfde kalenderjaar gaan we op tegenbezoek.  

Ik ben blij om te zien dat we dit jaar flink moeten selecteren. Het is een spannende activiteit. Er komt een vreemd iemand in jouw huis en hier trek je een week mee op. Vervolgens ga je in november naar India om daar een week door te brengen in het gezin. Voor sommige leerlingen betekent het zelfs dat ze voor de eerste keer vliegen. 

En nu mogen we selecteren. Meer aanmeldingen dan beschikbare plekken. Mijn leerlingen lijken zomaar niet te bang te zijn om te vallen, maar zijn bereid om de uitdaging aan te gaan om (letterlijk en figuurlijk) te vliegen. 'Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het kan, kan dan zomaar een mooie quote zijn als er een nieuwe uitdaging op jouw pad komt. 
Vorige
Volgende
1 2 3 4 5 6 7 8