Landstede Groep
   
Jaargang 2 | Editie 4 | Archief 2015 - 2019
Het recept

Gazpacho revival

Opleidingsrestaurant Gerecht & Land presenteert in ZinMag bijzondere gerechten en hapjes die je zelf kunt maken. Bij Gerecht & Land werken studenten uit het eerste, tweede en derde leerjaar. De studenten die de opleiding tot kok volgen, koken. De gastheren/gastvrouwen serveren de gerechten en de wijnen. De docent is vooral de coach/leermeester die de praktijkervaringen van de studenten begeleidt.

De originele Gazpacho is een koude tomatensoep. Dit voorgerecht bereid je met dezelfde ingrediënten en toch maak je iets nieuws. Vandaar Gazpacho revival

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 gele paprika’s
  • 1 sinaasappel
  • 8 pomodori tomaten (pruimtomaten)
  • 0,5 bos bladpeterselie
  • 8 el knoflookolie (deze kun je eenvoudig zelf maken door een paar uitgeknepen teentjes knoflook te laten weken in extra vergin olijfolie)
  • 1 komkommer
  • 2 el witte wijnazijn
  • 1 el honing
  • 0,5 ciabattabrood of Turks brood
  • 2 el zwarte olijven tapende
  • 4 el olijfolie
  • zeezout en versgemalen peper

Benodigdheden

  • Snijplank
  • Mengkom
  • Garde
  • Ringvorm  (of een afgesneden stuk hard pvc buis van ca. 2,5-3 cm).
  • Aluminiumfolie
  • Blender
  • Rasp
  • Grillpan

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 165 ºC. Verpak de paprika’s in aluminiumfolie en pof ze 45 minuten in de oven.
  • Laat de paprika’s in de folie afkoelen. Trek daarna de schil eraf en verwijder de zaadlijsten.
  • Pureer het vruchtvlees van de paprika in de blender samen met de rasp van een halve sinaasappel en het sap van de sinaasappel. Bewaar deze paprikacoulis in de koelkast voor de eindbereiding.
  • Ontvel de tomaten (kijk hiervoor dit korte instructiefilmpje), snijd ze in vieren en verwijder de zaadlijsten.
  • Pluk en hak de peterselie fijn. Roer de peterselie door de knoflookolie.
  • Vul de ringvorm met parten tomaat, druppel er na elke laag een theelepel knoflook-peterselieolie over en bestrooi met een snufje zeezout en versgemalen peper.
  • Druk elke laag stevig aan met de vingertoppen. Zet de ‘tartaartjes’ met ringvorm in de koelkast en laat minstens 15 minuten koud worden en marineren.
  • Schil de komkommer en snijd in blokjes van 1 cm. Bestrooi met een beetje zeezout en versgemalen peper
  • Sprenkel er witte wijnazijn en honing over en laat minstens 5 minuten marineren in de koeling.
  • Snijd het brood over de lengte in lange dunne plakken van circa 3 mm dik. Bestrijk ze gelijkmatig met olijfolie. Verhit een grillpan en grill het brood krokant en goudbruin.
  • Zet de tomaattartaar in het midden van een gekoeld bord en verwijder de ringvorm. Lepel de paprikacoulis ernaast en verdeel de komkommer en resterende peterselie-knoflookolie rondom. Leg een plak ciabatta op de tomaattartaar en schep er een lepeltje olijventapenade op.

 




Vorige
Volgende
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10