Landstede Groep
   
Jaargang 2 | Editie 3 | Archief 2015 - 2019
Column: Standplaats Jakarta

Op de basisschool

Voormalig Landstede-docent Birgitta Hogendoorn woont sinds november 2015 voor twee jaar in Jakarta, waar haar man meewerkt aan een waterproject. Voor ZinMag schrijft ze columns over haar belevenissen.

Elke keer als ik naar de winkel loop, kom ik langs een openbare basisschool. Ik betrap mezelf erop dat ik er vaak even blijf staan en het gewoel op het schoolplein gadesla. De oudere meisjes dragen allemaal een hoofddoek, onderdeel van het uniform dat verder voor de meisjes uit een lange wijde rok en bijpassende blouse bestaat. Elke dag een ander uniform. De ene dag een streng militaire look (de meisjes met bruine sluier en bruine lange rok), de andere dag een witte broek of rok en sluier met batik blouse.

Op een dag trek ik de stoute schoenen aan en loop door de poort. Het is half een geweest, de leerlingen zijn net vertrokken. Een binnenplaats met in L-vorm een schoolgebouw van twee verdiepingen. Door de openstaande deuren zie ik de klaslokalen. Een jonge vrouw in een soort padvindersuniform staat bij de deur van haar lokaal. ‘Goedemiddag, mag ik wat vragen? Kan ik dat misschien in het Engels doen?’, stuntel ik in mijn primitieve Indonesisch. Gelukkig spreekt ze wat Engels.

Als ik uitgelegd heb dat ik de school graag zou willen bekijken, brengt ze me naar het kantoor van het schoolhoofd, Bu Umi. Daar zit ook Bu Nur. Ik word met alle egards ontvangen. Bu Umi, een jonge vrouw die er daadkrachtig uitziet in haar militaire uniform, verontschuldigt zich: ’I not speak English’. Bu Nur en Bu Ami, de lerares, vertalen en met mijn beetje Indonesisch erbij komen we tot een gesprek. Bu Nur is supervisor van een aantal scholen hier in de buurt. Zij komt regelmatig langs en overlegt dan met Bu Umi over de gang van zaken. ‘Maar ik ga ook heel vaak de les in om te kijken hoe het gaat. We vinden het heel belangrijk dat de leraren de kinderen actief houden. Als de kinderen plezier hebben en meedoen, is de les goed. Ze moeten de les ook afwisselend houden, gebruikmaken van alle beschikbare middelen. We hebben een computer in de klas en een beamer, maar het kunnen ook simpele middelen zijn, of liedjes. We houden hier van zingen.’

We spreken af dat ik de volgende ochtend om half zeven, als de school begint, bij de poort sta. Bu Ami zal mijn gids zijn.

Wordt vervolgd
Vorige
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10